YAZ STAJI


Sürücü (Driver); 


  • Dosya ve klasörlerin saklanabileceği ortamlardır ve alfabede bulunan harfler ile (A…Z) temsil edilirler. 
  •  Disket sürücüler A veya B harfi ile 
  •  Harddiskler ise C ve sonrasında gelen harfler ile temsil edilirler. 
  •  CD-SÜRÜCÜ, DVD-SÜRÜCÜ, HARİCİ HARDDİSK, USB BELLEK, KART OKUYUCU vb. diğer aygıtlar ise Harddiskten sonra gelen harfler ile temsil edilirler.

Sabit Sürücü( Harddisk);

Sabit sürücülerin en sık kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, yazılımlar, veri tabanları gibi büyük miktarlardaki bilgiler, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit sürücülere kayıt edilir. Bu sürücülerde veri yazımı; metal, cam veya plastikten yapılmış, yüzeyi demir oksit ya da başka manyetik özellikteki malzeme ile kaplı diskler üzerine yapılır. Bu kayıt edilen bütün veriler ya da bilgiler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalmaktadırlar. Bütün veriler veya bilgiler elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar bu nedenle de sabit sürücü olarak adlandırılmaktadır.

Sabit sürücüler bir diğer adıyla harddisk sürücüleri, dönen disklerden oluşan bir cihazdır. Her bir diskin yüzeyi, manyetik alan etkisine sahip manyetik bir bantla kaplanmıştır. Disk plakları manyetik özelliğe sahip olmayan alüminyum ya da cam gibi malzemelerden yapılmaktadır. Disklerin yüzeyine çok yakın olarak konumlandırılan yazma/okuma kafaları vardır. Manyetik kafanın daha önce belirtilen yapısal özellikleri itibariyle verinin bu plaka üzerindeki organizasyonu kolaylıkla sağlanır.






Sabit sürücü, harddisk veya HDD olarak bilinmektedir. Bilgisayarlarda bilgi depolanmasına yarayan, RAM’lerden farklı olarak elektrik kesilse bile bilgilerin halen saklandığı farklı hızlarda ve farklı boyutlarda bulunan manyetik bir ortamda verilerin, bilgilerin kayıt altına alınmasını sağlayan bilgisayarın hafıza türlerinden biridir. Yani kalıcı hafıza birimidir. Yapısı gereği içinde üzerinde şekillenebilir metallerin olduğu disk plakalar üzerinde çalışmaktadır.


Disk birleştirme ;

İlk önce “Başlat” menusunu açın ve “Donatılar” satırın tıklayın.Açılan menüde önce “Sistem Araçları”, daha sonra da “Disk Birleştiricisi” satırına tıklayınız.Disk birleştirici açıldığı vakit karşınıza aşağıdaki pencere gelecektir.



Birleştirmek istediğiniz diski seçtikten sonra ilk önce “Diski çözümle” düğmesine tıklayınız.Bu işlem bir müddet sürecektir ve sonuçta diskinizin ne kadar dağınık olduğunu % ifadelerle göreceksiniz.Bu işlemden sonra “Diski birleştir” düğmesine basmanız ise, birleştirme işlemini başlatmak içim yeterlidir. Bu işlem, ortalama olarak yarım saat ile bir saat arasında sürebilir. İşlem sırasında farklı bir uygulama çalıştırmamanızda büyük yarar var. Aksi halde sorun yaşayabilirsiniz ve birleştirme işlemi tamamlanmayabilir.


Disk Denetleme;


Başlat/Arama kısmına CMD yazıp arama sonucunda üstteki ikona sağ tıklayarak Yönetici Olarak Çalıştır seçeneğini tıklayın.


 Sadece Başlat/Çalıştır kısmına CMD yazıp enterlamamız yeterli.
Komut istemi ekranı karşımıza geldiğinde yazacağımız komut aşşağıdaki gibi olacaktır
Dikkat etmemiz gereken nokta “C:” olarak belirtilen değerin, işletim sistemimizin kurulu olduğu bölüm olması (varsayılan olarak C’dir).Bu komutu verdikten sonra “Birim bir başka işlem tarafından kullanımda olduğundan Chkdsk çalıştırılamıyor. Sistemin sonraki başlatılmasında bu birimin denetlenmesini zamanlamak ister misiniz ? (E/H)” bir soru gelecektir, buna diyerek bilgisayarı yeniden başlatın.
Bilgisayar yeniden başlarken herhangi bir tuşa basmazsanız tarama başlayacak ve sorunları gidermeye çalışacaktır. Tarama sonucunu görmek için taramanın bitmesini beklemek veya bilgisayara sağ tıklayıp Yönet seçeneğinden Olay Görüntüleyicisi‘ne gelerek burada Windows Günlükleri‘nden Uygulama içerisinde üst taraftaki Kaynak seçeneğine tıklayarak Winlogon başlıklı son öğelere bakmak yeterli.

Disk Temizleme;


  1. Disk Temizleme'yi açmak için Başlat düğmesini tıklatın. Arama kutusuna Disk Temizleme yazın ve sonuç listesinde Disk Temizleme'yi tıklatın.
  2. Sürücüler listesinde, temizlemek istediğiniz sabit disk sürücüsünü seçin ve Tamam'ı tıklatın.
  3. Disk Temizleme iletişim kutusundaki Disk Temizleme sekmesinde, silmek istediğiniz dosya türlerinin onay kutularını işaretleyin ve sonra da Tamam'ı tıklatın.
  4. Görüntülenen iletide Dosyaları sil'i tıklatın. 
disk temizleme ile ilgili görsel sonucu

disk temizleme ile ilgili görsel sonucu

disk temizleme ile ilgili görsel sonucudisk temizleme ile ilgili görsel sonucu






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar